{ "title": "Ağız İçi Uçuk", "image": "https://www.ucuk.org/images/Agiz-Ici-Ucuk-43.jpg", "date": "19.01.2024 17:55:26", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Ağız içi uçuk, Ağız içi uçuğa neden olan etmenin, neyden dolayı kaynaklandığı tam olarak belli olmamakla birlikte bazı durumlar da kendini gösterir. Bu durumlar aşırı yorgunluk, stres, yediğiniz besinler, bağışıklığın zayıf olması, korku, gece görülen kabuslar ya da ani olarak alınan haberler ağız içi uçuğa neden olmaktadır. Ağız içerisinde ve ağız çevresinde oluşan uçuklar küçük ya da büyük gri, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Oldukça acı veren ağız içi uçuk doku bozukluklarına neden olmaktadır.

Ağız içi uçukları acı, sızı, kaşıntı, çatlak ya da küçük kanamalarla kendini belli etmektedir. Ağız içerinde veya ağız çevresinde oluşmuş olan bu uçuklara dokunulmaması gerekir. Ağız içi uçukları genel olarak bayanlarda görülse de küçük yaşlardan itibaren küçük çocuklarda da görülmektedir. Ağzınızın içinde ya da ağız çevresinde oluşan uçuklarda beş ile on gün arasında sabırla beklemek uçuğun iyileşmesi için yeterli bir süredir.

Ağız içi uçuk kullandığınız dış macunu ve diş fırçasından dolayı ya da dış fırçalama şeklinizden dolayı da kaynaklanabilir.

Fark etmeden refleks olarak yapılan yanak ısırma, aşırı sıcak ya da soğuk şeyler yeme ya da içme, protez dişler, ağız içerisine batırılmış yabancı cisimler ağız içinde uçuğa neden olabilir.

Asitli yiyecek ve içecekler, turşu, sirke, karbonatlı içecekler, baharatlı acılı yiyecekler, tuzlu çerez veya içinde kimyasal maddelerin bulunduğu hazır gıdalar ağız içi uçuk oluşumuna neden olur.

Eğer kişinin herhangi bir maddeye karşı alerjisi varsa; örneğin süt, deniz ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, çerez, hazır gıdalar ya da tuzlu besinler gibi; ağız içi uçuk oluşumuna sebebiyet verebilir.

Sürekli sigara kullanımı da uçuğa sebep olabilir. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı, aşırı yorgunluk ve stres hali ya da vücudun yeterince vitamin alamamasından dolayı ağız içinde ya da ağız çevresinde uçuklar olabilir.

Ağız içi uçuğun tedavisi nasıl yapılır?

Ağız içi uçukların beş ile on gün içinde iyileşmesi gözlenir. Eğer kişi sabır ile bekler ise bu durum olumlu sonuçlar verebilir. Biraz acıya sebep olsa da eğer sabırla beklerseniz uçuğun iyileştiğini göreceksiniz. Acıya dayanamıyorsanız bir cezveye bir miktar anason ya da böğürtlen koyup kaynatın ve ağzınıza gargara yapın. Ağız içi uçuğu içi ayva ya da armut da çok iyi gelir. Hem uçuğun iyileşmesine hem de uçuğun ortadan kaybolmasına yardımcı olur.
" } ] }