{ "title": "Diş Etinde Uçuk", "image": "https://www.ucuk.org/images/Dis-Etinde-Ucuk-75.jpg", "date": "19.01.2024 08:25:42", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Diş etinde uçuk, virüslerin neden olduğu ve diş etinde kızarıklıklar oluşturup ağrı yapan hastalıklardır. Birçok kişide bu tür rahatsızlıklar görülebilir. Diş etlerinde genelde tek bir bölgede görülse de bazen farklı bölgelere de yayılabilme ihtimali vardır. Bu hastalığın oluşmasının biimsel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın yayılması ve etki eden faktörler oldukça fazladır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerden biri olan stres bireylerde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Ayrıca stres diş etlerinde uçuk çıkmasında etkili olan en önemli nedenlerden biridir. Bunun yanı sıra insan hayatının devamı için yenilen besinler de uçuk hastalığına neden olan faktörler arasındadır. Bazı yiyecekler ağız mukozasını tahriş edebilmektedir. Bu yiyeceklerin en başında turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi ve baharatlı içeren gıdalar gelmektedir. Bunların yanı sıra bazı bireylerde farklı yiyecekler alerjik özellik görülebilmektedir. Ayrıca bazı diş macunları da uçuk oluşumuna zemin hazırlayabilir. İçerisinde bulunan bazı maddeler nedeniyle uçuk meydana gelmesi görülebilir. Ayrıca vitamin eksikliği, demir eksikliği, sigara ve tütün kullanımı bu hastalığı tetikleyebilir.

Diş etinde uçuk tedavisi nasıl yapılır?

Bu tür hastalıkların tedavisi bulunmamaktadır. Diş etlerinde oluşan uçuklar bir hafta on gün süre ile kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak diş etinde uçuk çıkmaması için alınması gereken bazı önlemler vardır.

Ağrıyı azaltmak ve iyileşme süresini kısaltmak için
Bulaşıcı olma riski olan bu hastalıkta kesinlikle uçuğu dokunulmamalıdır. Eğer dokunma söz konusu olursa eller bol suyla yıkanmalıdır. Bayanlarda bu sorun genellikle makyajlardan geçen mikroplar nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlarda makyaj dikkatli bir şekilde temizlenmeli vücudun herhangi bir noktasına temas edilmemeye çalışılmalıdır. Ayrıca kullanılan kişisel eşyalar başka bireylerle paylaşılmamalıdır. Çocukların bu tür hastalıklara kapılması çok basittir. Böylesi hastalıkların çıkması durumunda küçük çocuklar ile temastan uzak durulmalıdır. Diş etinde çıkan uçuklara el ile temas edilmemelidir. Aksi takdirde diğer bölgelere yayılma ihtimali artmış olur.

Diş etinde uçuk sürekli olarak bireyde görülüyorsa uçuğun çıkmaması için uygulanması gereken unsurlara dikkat edilmelidir. Ayrıca uçuk ile beraberinde baş ağrısı ve kas ağrısı görülüyorsa bu durumu hafife alınmamalıdır. Bu gibi durumlar ciddi problemlere neden olabilir.
" } ] }