Dudakta UçukDudakta uçuk, virüsler nedeniyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Uçuk, içi iltihap dolu kabarcık olarak ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Eğer bir kere uçuk çıkarsa tekrarlanma olasılığı yüksektir. Uçuklar, ağrı ve acı hissi yaratarak kişiyi hem görünüm olarak rahatsız eder hem de yemek yerken ve konuşurken sıkıntılar yaratabilir. Uçuk, vücut içerisinde yer edinmiş olan virüslerin aktif hale gelmesiyle kendini tekrarlayarak çıkabilir. Bu virüslere tıp dilinde herpes simpleks virüsleri adı verilmektedir. Bu virüsler, vücut direncini düşürdüğü zaman ortaya çıkabilirler. Enfeksiyon kapma, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi durumlar uçuk çıkmasına ortam hazırlayan nedenlerden bazılarıdır. Dudakta Uçuk Çıkmasının Sebepleri Nelerdir?Dudakta uçuk, virüslerin ortam hazırlayarak yarattığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Uçuklar ağız, dudak ve burun çevresinde daha fazla çıkmaktadır. Uçuğa sebep olan virüsler bir şekilde vücuda girerek burada yer edinirler. Bu virüsler küçük yaşlarda da vücuda girmiş olabilir. Herpes simpleks virüsü adı verilen bu virüsler, vücutta yer edinerek bazı durumlarda yeniden ortaya çıkarlar. Virüsler, vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda ortam hazırlayarak yeniden aktif hale gelirler ve bu durumda karşımıza uçuk olarak çıkarlar. Bir kere çıkan uçuk, sanmayın ki bir daha sizin için sıkıntı yaratmaz. Uçuğun kendini yenilemesi bağışıklık sisteminin çökmesine bağlıdır. Bağışıklık sisteminin bozulması ve dudakta uçuk oluşumunun nedenleri ise:
Dudakta Uçuk Nasıl Ortaya Çıkar?Bu uçuklar yakın temas ile bulaşabilirler. Tükürük, öksürme, cinsel ilişki, öpüşmek gibi nedenlerle dudakta uçuk çıkmasına sebep olunabilir. Henüz görülen bir uçuk olmasa bile uçuk virüsü bulaşabilir. Bu sebeple önlem almak konusunda da problemler yaşanır. Ortak kullanıma ait olan eşyaların kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı bardak, kaşık, çatal, havlu, makyaj malzemesi, tıraş bıçağı gibi eşyaların ortak kullanılması uçuk çıkmasını tetikleyen durumlar arasındadır. Küçük çocukları severken bu sebeple bir kez daha düşünerek dikkatli yaklaşılmalıdır. Çünkü küçük bir çocuk ile yetişkin bir bireyin bağışıklık sistemi aynı değildir. Çocuklar virüsü daha kolay bir şekilde alabilirler ve virüs konusunda en tehlikeli ve riskli olunan dönemler bebeklik ve çocukluk dönemleridir. Dudakta Uçuk Çıkarsa Nasıl Bir Tedavi Uygulanabilir?Her şeyin başı temizliktir diye boşuna söylememişler. Uçuk çıkan bölgenin temizliği çok önemlidir. Dudaktaki uçuk kesin olarak sonlanacak gibi bir durum söz konusu değildir. Bir defa yaşanması, tekrarlanması için yeterlidir. Fakat belirtilerinin azalması açısından ya da daha az çıkması için çeşitli ilaçlardan faydalanılabilir. Bunun için de bir doktor müdahalesi gerekmektedir. İlaç tedavisi dışında günlük yaşam içerisinde evde uygulanabilecek yöntemler de vardır. Dudakta uçuk çıkacağı hissediliyorsa o bölgeye erken müdahale yapmak önemlidir. Bu bölgeye derhal uçuk merhemi sürülebilir, sıcak ya da soğuk kompres uygulanabilir veya buz koyulabilir. Soğuk süte batırılan bir pamuk uçuk üzerine bırakılabilir, çünkü süt uçuk üzerinde düzeltici bir etkiye sahiptir. Aynı şekilde nane yağına batırılan pamuk da bu şekilde uygulanabilir. Dudakta Uçuk Tekrarlamasını En Aza İndirmek İçin Neler Yapılabilir?Ortak olarak kullanılan hijyenik eşyalardan kaçınılmalıdır. Kişi kendi kişisel eşyalarını ayırmalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Güneş kremi kullanılabilir. Stresten uzak durulmalıdır. Uçuklara olabildiğince dokunmamaya özen gösterilmelidir. Eller yıkanmadan uçuğa dokunulmamalıdır. Eğer uçuğa dokunuldu ise eller mutlaka yıkanmalıdır. Uçuğun olduğunu düşündüğünüz kişilerle yakın temasta bulunmaktan kaçının. Dudakta uçuk çıktıktan sonra diş fırçasının değişimine dikkat edilmelidir. |
Dudakta uçuk çıkmasının bağışıklık sistemi ile ilişkili olduğunu söylüyorsunuz. Ben sık sık yorgun ve uykusuz kalıyorum, bu durumlar uçuk çıkmasına neden olabilir mi? Ayrıca uçuk çıktığında yemek yemek ve konuşmak çok acı verici oluyor, bu durumda ne yapabilirim? Bir de uçuk çıktıÄında nane yağı kullanmanın etkili olduğunu duydum, bunu nasıl uygulayabilirim?
Cevap yazMerhaba Tazime,
Bağışıklık sisteminin zayıf olması, dudakta uçuk çıkmasının yaygın sebeplerinden biridir. Yorgunluk ve uykusuzluk, bağışıklık sisteminizi zayıflatarak uçuğa neden olabilir. Bu yüzden düzenli uyku ve dinlenme, uçuk çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Uçuk çıktığında yemek yemek ve konuşmak acı verici olabilir. Bu durumda, dudaklarınızı nemli tutmak ve asidik, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, reçetesiz satılan antiviral kremler uçuk ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Nane yağı, antiviral özelliklere sahip olabilir ve uçuk tedavisinde kullanılabilir. Bir pamuklu çubuğa birkaç damla nane yağı damlatıp doğrudan uçuğa uygulayabilirsiniz. Ancak, cildinizde alerjik bir reaksiyon olup olmadığını test etmek için önce küçük bir bölgede denemenizi öneririm.
Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede rahatlamaya başlarsınız.